RAKOTT TARJA
MÉZES SZŰZPECSENYE
RAKOTT CSIRKEMELL
FRANCIA TEPSISKRUMPLI
CUKKINIS CSIRKE
SAJTOKKAL RAKOTT CUKKINI
TEPSIS CSÜLÖK 1
TEPSIS CSÜLÖK 2
TÚRÓS-TEPSIS PÁRIZSI
TEJSZÍNES CSIRKEMELL
MAGYAROS TEPSISKRUMPLI
KECSKESAJTOS ÉDESKÖMÉNY
GYORS TEPSISKRUMPLI
TEPSIS KARAJ 7
TEPSIS TEJFÖLÖS CSIRKE
TEPSIS CSIRKECOMB
PASIFOGÓ TARJA
SAJTOS TEJSZÍNES, RÁNTOTT SÜTŐBEN
SAJTOS TEJSZÍNES, SÜTŐBEN
SAJTOS TEJSZÍNES, KRUPLIVAL EGYÜTT
RAKOTT TARJA
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tűzálló tál aljára terítünk 4 szelet húst, gyengén sózzuk, borsozzuk, majd 1-1 szelet angolszalonnát teszünk rá.
A tisztított és karikára vágott vöröshagymával beborítjuk, majd a lehéjazott és vékonyra szeletelt kolbászt rakjuk rá. A maradék 4 hússzelettel betakarjuk.
A tejszínt összekeverjük a ketchuppal, a darált dióval, sóval, kevés cukorral, majd ráöntjük a húsra.
A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben közepes lángon sütjük kb. 1 óra 20 percen át. Burgonyakrokett illik hozzá.
MÉZES SZŰZPECSENYE
Hozzávalók:
Néhány evőkanál mézet és mustárt keverj össze, és szórd meg sóval, borssal. A húst dörzsöld be vele, és tedd hűtőbe néhány órára. Egy jénai tálat bélelj ki baconnel, tedd rá a bepácolt pecsenyehúst, és takard be a maradék szalonnával. Önts rá pici olajat, fedd le alufóliával, és előmelegített sütőbe tedd be. Ha már puha, vedd le a fóliát, és pirítsd meg.
RAKOTT CSIRKEMELL
Hozzávalók:
Elkészítés:
A megmosott, kiklopfolt csirkemell mindkét oldalát megsózzuk, borsozzuk. A májkrémet, a hagymát, a mustárt, a ketchupot, a piros aranyat, a chiliszószt botmixerrel/turmixgéppel összedolgozzuk. Egy őzgerincformát kikenünk zsírral, majd beleteszünk egy réteg csirkemellet, megkenjük a szósszal, 1-2 szeletelt szalonnát teszünk rá, majd erre sajtot reszelünk. Így rétegezzük, amíg van alapanyagunk, a tetejére bővebben teszünk reszelt sajtot. Előmelegített sütőbe toljuk, és 45-50 perc alatt megsütjük.
FRANCIA TEPSISKRUMPLI
Hozzávalók:
Elkészítés:
CUKKINIS CSIRKE
Elkészítés:
(A fenti mennyiség egy közepes méretű - gáztepsinél kisebb- magas falú tepsibe passzol, és 4 főre szól.)
A tepsi aljára öntöm az olívaolajat (persze lehet sima étolajjal is), körülbelül annyit, hogy vékonyan befedje mindenhol. Az olajba szórom a fűszereket: 4-5 babérlevelet, 3-4 kisebb ágacska rozmaringot (vagy úgy 1 teáskanál őrölt rozmaringot), és a kakukkfüvet (ez is 1 teáskanálnyi). Ezek után a hagyma következik. Elnegyedelem a lilahagymát, mivel mi nagyon szeretjük, így én 4-5 fejet szoktam, illetve 5-6 gerezd fokhagymát. Ezeket is a tepsibe szórom az olajra. Erre jön a burgonya, amit nem karikákra vágok, hanem csak elnegyedelek (nagyjából azonos méretűre), s ezt is a tepsibe szórom. Mi négyen vagyunk, ehhez kicsit kevesebb, mint 1 kg krumplit teszek. Már csak a cukkíni hiányzik, amiből nagyságtól, és ízléstől függően teszek bele, szintén nagyobb kockákra vágva (úgy 3x2 centisek lehetnek). Ha még kicsi a cukkíni, úgy 4 darabot teszek rá, ha nagyobb, annak kivágom a magjait, és úgy teszem a tepsibe. Az egész tetejére kerülnek a csirkecombok, vagy szárnyak, amiket besózok, és őrölt rozmaringgal, illetve kakukkfűvel elkevert olajjal bőségesen megkenegetek. Ha az étel összeállításával elkészültem, öntök alá egy kevés fehérbort (nagyjából 1 decit), s alufóliával lefedem. Előmelegített sütőben sütöm 180 fokon 20 percig, majd még 30 percig 220 fokon - az utolsó 10 percben fólia nélkül. Ha elkészült, kiszedem a tepsiből a krumplit, a cukkínit, a húsokat, majd a benne maradt szaftot botmixerrel összemixelem a hagymákkal, s ebből egy - ugyan nem túl esztétikus megjelenésű, de annál zamatosabb - szósz készül, ami a hús mellé nagyon finom. Paradicsom-hagyma-paprikasalátát szoktam készíteni mellé.
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, megtörölgetjük, majd félujjnyi karikákra vágjuk. (Ha a cukkinink magos és vastag, természetesen meghámozzuk, és ki is magozzuk.) A felét kiolajozott tűzálló tálba terítjük, megsózzuk, borsozzuk, és egyenletesen rászórjuk a csíkokra vágott füstölt, főtt tarját, majd mehet rá 10 dkg reszelt edami. Ezután ráterítjük a maradék cukkinit, megfűszerezzük, és leöntjük a tejfölt és a tojássárgája keverékével. Rászórjuk az 5 dkg edami és az 5 dkg füstölt sajtot, rámorzsoljuk a vajat, és forró sütőben megsütjük, de nem pirítjuk meg túlságosan. Addig kell sütni, amíg megpuhul a cukkini, én villával szoktam ellenőrizni.
Megjegyzés:
Én múltkor sült krumplit készítettem hozzá, de köret nélkül is kiváló. Jó étvágyat! :)
TEPSIS CSÜLÖK 1
Hozzávalók:
Elkészítés:
Feltesszük a csülköt főni, mert ő tart a legtovább. A krumplit is megfőzzük héjában, egészben. Miután megfőtt, meghámozzuk és felkarikázzuk. Ha megfőtt a csülök (lehet készen vett, főtt csülök is az alapanyag) szintén felszeleteljük. A mártást a következőképpen készítjük el: a tejfölt és a tejszínt összekeverjük, hozzáadjuk a rozmaringot (erős fűszer ugyan, de nem kell sajnálni), sót, borsot, tört fokhagymát. Az így elkészített hozzávalókat rétegesen tepsibe letesszük, közte és a tetejét jól meglocsoljuk a mártással, szalonnával és hagymával megszórjuk. Kb. 30 perc sütés után tálaljuk, mellé adunk fél deci házipálinkát, mert igen nehéz, viszont emlékezetes és nagyon finom étek.
TEPSIS CSÜLÖK 2
Hozzávalók:
Elkészítés:
A csülköt teljesen megfőzöm, hogy a csont ellenállás nélkül kicuppanjona húsból, ha megcsavarintom. A kolompért kockára, a hagymát karikára vágom, lesózom alaposan. Olajat vagy zsírt teszek a tepsi aljára, beleszórom a lesózott krumpli-hagyma koktélt. A csülköt szétszedem, kivágom a bélyegzőt a bőrből (aki szereti rajta hagyhatja :-)), és szétrakom a tepsiben a hagyma-krumpli ágyon. A fokhagymát szétzúzom a kés lapjával, és a hús közé dugdosom. Sózom, borsozom, majd letakarom alufóliával. A sütőbe tolom szaunázni kb. 180 fokon egy órácskára. Ekkorra jó sok szaftot kell, hogy eresszen. No, ennek a szaftnak a nagyját leszedem, a tepsit visszatolom a sütőbe, hogy a csülök megpiruljon.
A mentett szaftot elkeverem a tejföllel és egy csokor apróra vágott FRISS petrezselyemmel vagy kaporral. Amikor a csülök bőre inka színűre pirult, kiveszem, és nyakonöntöm a kikevert fűszeres (esetleg egy kis sajttal gazdagított) öntettel, és visszatolom 200 fokon pirulni kb. 20 percet. Tálaláskor meg lehet szórni egy kis csipet pirospaprikával, de enélkül is eladja magát az étel.
TÚRÓS-TEPSIS PÁRIZSI
Hozzávalók:
Elkészítés:
A cérnametéltet kifõzzük, leszûrjük. A túrót egy nagy tálban
elkeverjük a tejföllel és a tojással, megsózzuk, megborsozzuk, beleszórjuk a kakukkfüvet. A hagymát és a párizsit kockákra vágjuk és jól elkeverjük, végül hozzákeverjük a cérnametéltet, és az egészet egy kivajazott tepsibe vagy tûzálló tálba tesszük, és 200 fokon kb. 20 percig sütjük.
TEJSZÍNES CSIRKEMELL
Hozzávalók:
Elkészítés:
A csirkemelleket fűszerezve kisütjük, de ne ropogósra, hogy a tepsiben majd a szaftból is tudjon felszívni. Közben a póréhagymát felszeleteljük. Egy jénai tál aljára szeletelünk egy kis vajat, ráöntjük a bort, majd ráhelyezzük a csirkemelleket. Egyenletesen ráaszórjuk a felkarikázott póréhagymát. Meglocsoljuk a tejszínnel, kicsit megigazgatunk a húsokat, hogy alul is elkeveredjen a szaft. A főtt füstölt császárszalonnát felkockázva kisütjük, és a tejszín tetejére szórjuk, óvatosan megsózzuk, majd a reszelt füstölt sajttal beborítjuk. Letakarva előmelegített sütőbe tesszük, hogy kicsit összeforrjon, majd a tetejét levéve pirosra sütjük a sajtot. A körethez megfőzzük a rizst, kevés olajon hagymát dinsztelünk, majd összeforgatjuk a rizzsel és a leszűrt kukoricával.
MAGYAROS TEPSISKRUMPLI
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, a burgonyát vékony karikákra. A sonkát és szalonnát apró kockákra, a kolbászt vékony karikákra szeletelem.
A hagymát az olajon arany sárgára pirítom, megszórom a pirospaprikával, és elkeverést követően azonnal felöntöm a tejjel. Felforralom. Egy nagyobb méretű tűzálló edénybe (vagy tepsibe) rétegezem a nyers krumpliszeleteket, a kolbászt, a szalonnát és a sonkát. Minden réteget megsózok, meghintek liszttel és meglocsolok a hagymás-paprikás tejjel. Így megy ez egészen addig, míg elfogynak a hozzávalók. A tetejére lisztet szórok, majd hagymás-paprikás tejet öntök. Ha jénai edényben csinálom, akkor megy a mikróba - hőkeverés+mikro 45 perc, majd a végén 5 perc grill. Tepsiben és sütőben ugyanilyen eredményt érhetünk el.
KECSKESAJTOS ÉDESKÖMÉNY
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Az édesköményt félbevágjuk, a gyökér részét késsel kivágjuk, majd leveleire szedjük.
2. Sós vízben 10-15 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük, olívaolajjal kiolajozott tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, a maradék olajjal meglocsoljuk.
3. Ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a kecskesajt darabokat, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-35 percig sütjük, az édeskömény korától függően.
4. A sütőből kivéve 2 evőkanál borecettel meglocsoljuk. Friss bagettel vagy zöldsalátával tálaljuk.
GYORS TEPSISKRUMPLI
Hozzávalók:
Elkészítés:
A krumplit és a hagymát megpucoljuk, és egyforma darabokra vágjuk /én négybe vágom a krumplit és a hagymát is, ezért mindig kicsi krumplit és kicsi hagymát használok hozzá/. Egy nagy tepsibe rakom az egészet, megszórom sóval, ételízesítővel, borssal, majorannával, pirospaprikával, és öntök rá kb. 1 dl olajat. Jól összekeverem, és beteszem a sütőbe sülni közepes lángon. Néha megkeverem. Kb. 25-30 perc sülés után ráteszem a karikára vágott kolbászt, és még 10 percig sütöm.
Megjegyzés:
Nagyon gyorsan kész van, és isteni finom. Füstli virslivel is nagyon jó!
TEPSIS KARAJ
Hozzávalók:
Elkészítés:
A húst bedörzsöljük a grill fűszerkeverékkel jó alaposan, majd szép vékonyra klopfoljuk (a klopfolás fontos!). Kikenünk egy tepsit főzőmargarinnal, belehelyezzük egymás mellé a szeleteket. (Nekem pont akkora a tepsim, hogy a 6 szelet hús kényelmesen elfér benne.) A tejfölt a liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, az olívaolajat, és a grill fûszerkeverékkel ízestjük. Ezzel megkenjük, locsoljuk a húsokat, majd lereszeljük a kívánt fajtájú és mennyiségű sajtot. Én füstölt karaván, gomolya, gouda, és frankdammer sajtokat használtam, de bármilyen finom, intenzív ízű megfelelő. (kivéve a trappista, illetve a camambert jellegűek). A reszelt sajtkeverékkel vastagon megrakjuk a szeleteket. Felkarikázzuk vastagabb szeletekre a hagymát és lazán a szeletek közé helyezzük (a sült hagyma nagyon finom!). Elõmelegített sütőben 160-180 fokon 20 percig sütjük, illetve addig, míg a hús megpuhul és a teteje szépen megpirul.
TEPSIS TEJFÖLÖS CSIRKE
Hozzávalók:
Elkészítés:
A csirkét szétdarabolod, megmosod. Egy külön tálban összekevered a tejfölt, az ételízesítőt, a majorannát, az olajat és a vizet. Tepsibe teszed a húsdarabokat, nyakonöntöd a kikevert tejföllel, lefeded fóliával, és előmelegített sütőben megsütöd.
TEPSIS CSIRKECOMB
Hozzávalók:
Elkészítés:
A csirkecombokat megszabadítjuk a bőrüktől, és a zsírosabb részektől. Beszórjuk őket mindkét oldalukon kevés sóval, valamint ízlés szerint kakukkfűvel és bazsalikommal. Egy tepsi vagy hőálló tál aljára lefektetünk baconszeleteket, és ezekre tesszük a befűszerezett csirkecombokat. A tejfölben simára keverjük a hagymalevesport. A levesporban vannak sajtgombócok is, ezeket én reszelőn le szoktam reszelni és ettől még finomabb lesz a szósz, ezt is bele kell keverni a tejfölbe. Ha a tejföl nagyon sűrű, érdemes egy kevés tejjel felhígítani, hogy könnyebben el lehessen oszlatni majd a szószt a csirkecombokon. Mikor szépen befedtük vele a húst, akkor lefedjük, és 180 fokos sütőben szépen puhára sütjük, a végén még kicsit fedés nélkül pirítjuk.
PASIFOGÓ TARJA
Hozzávalók:
Elkészítés:
1 kg burgonyát meghámozunk, és nagyobb kockára vágunk, nyersen szorosan egymás mellé tesszük a tepsibe, kicsit megsózzuk, és kis vajdarabkákat és kevés apróra vágott füstölt szalonnát teszünk rá. Letakarjuk alufóliával, és betesszük a sütőbe, ahol 170 fokon sütjük kb. fél órán át. Ekkor kivesszük a sütőből, és a burgonyára helyezzük a nyers sertéstarja-szeleteket, amit előző nap 1 cm vastagra szeleteltünk, besóztunk, őrölt borssal, fokhagymával, majorannával, köménymaggal és szerecsendióval fűszereztünk. (Lehet csirkével is készíteni, más fűszerezéssel.)
Visszatesszuk a sütőbe, letakarjuk újra alufóliával, és 170 fokon sütjük kb. 40 percig. Ekkor levesszük róla a fóliát, és pirosra sütjük.
SAJTOS TEJSZÍNES, RÁNTOTT SÜTŐBEN
200°C sütési mód: alul-felül sütés 40 perc
SAJTOS TEJSZÍNES, SÜTŐBEN
A tepsit vagy jénait gyegén beolajozom. A lisztet a paprikával összekeverem, és a húsokat kicsit besózva beleforgatom, majd egymás mellé rakva rászórom a sajtot. Ezután ráöntöm tejszínt, majd alufóliával letakarva gyenge tűznél kb. 30 percig sütöm, azután fólia nélkül készre pirítom. Bármilyen körettel tálalható.
SAJTOS TEJSZÍNES, KRUPLIVAL EGYÜTT
sütési hőfok: 180°C sütési mód: alul-felül sütés 50 perc